Vuokralainen toivoo nyt kodiltaan viihtyisyyttä ja laadukasta varustelua

Suomen vuokra-asuntomarkkina kasvaa ja monipuolistuu. Asenne vuokra-asumista kohtaan on muuttunut, ja yhä useammin vuokralla asuminen on pakon sijasta tietoinen valinta. Vuokralla asujien joukon kasvaessa ja monimuotoistuessa myös vaatimukset ja odotukset vuokra-asuntoa kohtaan muuttuvat. Vuokralainen arvostaa nyt laadukkaita materiaaleja, kattavaa varustelua sekä viihtyisyyttä. 
 
Retta Managementissa kartoitamme vuokralaisten odotuksia ja asenteita säännöllisesti. Viimeisimmässä kyselyssämme viihtyisyys nousi tärkeimmäksi kriteeriksi vuokra-asuntoa valittaessa, kun tähän asti sijainti on ohjannut valintoja vahvimmin. Lähes jokainen vuokralla asuja arvostaa asunnon siisteyttä ja esteettisyyttä, joka syntyy esimerkiksi laadukkaista materiaalivalinnoista. Toimiva ja ajanmukainen varustelu lisää asumismukavuutta.
 
Asuntojen keskikoko kaupungeissa pienentyy jatkuvasti. Siinä missä iäkkäämmät ihmiset toivovat enemmän tilaa ja väljyyttä, ovat nuoret valmiita tinkimään asunnon koosta ja panostamaan sen sijaan asumisen laatuun. Pienissä asunnoissa toki toimiva pohjaratkaisu on erityisen tärkeä. 

 

Asennemuutos kasvattaa vuokra-asumisen suosiota

 
Vuokra-asuntoja on tarjolla yhä enemmän ja monipuolisemmin. Uudistuotanto kasvukeskuksissa on kiivasta, ja asuntotarjontaa on paikoin kysyntää enemmän. Asuntoja on tarjolla monenlaisiin tarpeisiin, useilla asuinalueille ja erilaisille budjeteille. Tiivistettynä sanoisin, että vuokralla voi tänä päivänä asua aiempaa laadukkaammin. 
 
Perinteisesti Suomessa on ollut vallalla ajatusmalli, jonka mukaan asunnon omistaminen on ainoa oikea asumisen tapa. Tällainen ajattelu on pikkuhiljaa väistymässä, ja vuokra-asuminen nähdään houkuttelevana vaihtoehtona myös pitkällä aikavälillä. Itse katson, että suomalainen vuokra-asuminen on keskieurooppalaistunut. Kaivataan joustavuutta ja huolettomuutta, ja asunnon omistaminen nähdään paitsi työläänä, myös riskialttiina. Nuori sukupolvi ei välttämättä halua sitoa pääomaa omaan asuntoon.  
 

[retta_row_emphasis]

Muutos näkyy myös odotuksissa asuntoa kohtaan: jos vuokra-asuntoon halutaan asettua pidemmäksi aikaa tai jopa pysyvästi, vaaditaan siltä luonnollisesti enemmän.

[/retta_row_emphasis]

Remontoi suunnitelmallisesti ja panosta ajattomiin materiaaleihin 

 
Suomalaiset vuokralaiset eivät kaipaa asunnolta luksusta, mutta on tärkeää, että asunnon kunto vastaa vuokralaisten odotuksia. Vuokranantajille ja taloyhtiöille suosittelen ennakoivaa ja suunnitelmallista kiinteistön hoitoa ja remontointia, jotta asunto yltää yleiselle vaatimustasolle. 
 
Asunnon pintamateriaalien tulisi olla ajattomia ja laadukkaita. Lisäksi tietty varustetaso on hiljalleen muuttumassa standardiksi. Huomiota kannattaa kiinnittää seuraaviin seikkoihin: 
 
- Kestävätkö suurten pintojen materiaalit, esimerkiksi lattia ja keittiötasot, katsetta ja kulutusta? Muovimatto tai muovipinnoite ei ole tätä päivää. Suurten pintojen materiaalivalinnoilla on valtava vaikutus asunnon yleisilmeeseen ja viihtyvyyteen. 
 
- Löytyykö keittiöstä keraaminen liesi tai induktioliesi? Myös astianpesukone on jo perusedellytys.
 
- Onhan WC/kylpyhuone-tiloissa pesukoneliitäntä ja tilaa koneelle?
 
Tulevaisuudessa asumisen ympärille tuodaan yhä enemmän erilaisia palveluita, kuten yhteiskäyttötiloja- ja autoja, digitalisaation ja nopeampien tietoverkkojen myötä helpommin saatavilla olevia oheispalveluita eri kohderyhmille ja miksei myös esimerkiksi aulapalveluita. Myös energiatehokkuus ja hiilijalanjälki voivat ohjata yhä enemmän asuntoa etsivien valintoja, myös vuokra-asumisen kohdalla Vuokralainen ei kuitenkaan vaadi ihmeitä, vaan toivoo ennen kaikkea löytävänsä siistin, viihtyisän ja toimivan kodin. Vuokra-asumisen yleistyessä tarvetta laadukkaille, hyväkuntoisille vuokra-asunnoille on jatkossakin!
 
Jussi Lindholm toimii Retta Managementissa vuokrauspalvelusta vastaavana johtajana. Tällä hetkellä Retta Management huolehtii noin 35 000 asunnon vuokrauksesta.